МЕГАФОН

ВИКНИ ГЛАСНО

Просечната бруто плата во октомври изнесува 43.557 денари

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен во октомври 2021 година, во однос на октомври 2020 година, изнесува 104.6.

Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен во секторите: Други услужни дејности (11.9 %), Објекти за сместување и сервисни дејности со храна (10.4 %) и Информации и комуникации (10.3 %).

Зголемување на просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите: Трговија на големо и трговија на мало; поправка на моторни возила и мотоцикли (3.4 %), Објекти за сместување и сервисни дејности со храна (2.2 %) и Други услужни дејности (2.1 %).

Просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен, во октомври 2021 година, изнесува 43 557 денари.

Ве молиме пратете не и стиснете лајк:
onpost_follow