МЕГАФОН

ВИКНИ ГЛАСНО

Заеднички живот пред брак: Три важни причини за и против

Идејата за заеднички живот пред брак често е камен на сопнување во врската.

Овде, како и секогаш кога е љубовта во прашање, мислењата се поделени.

Некои се убедени дека не треба да се склучува брак без претходен заеднички живот, додека други сметаат дека тоа не е така.

Логично, има добри и лоши страни. Секој треба да одлучи што најмногу му одговара.

Причини за заеднички живот пред брак:

Делење на финансиите

Тоа може да биде една од најпопуларните причини за заеднички живот пред брак. Повеќето сериозни парови и онака практично живеат заедно, барем по неколку дена, па почесто се во станот со партнерот отколку дома. Во тој случај поисплатливо е да се вселите заедно за да не плаќате две кирии и двојни сметки. Подобра идеја е заедно да штедите пари и да инвестирате во иднината.

Кога конечно ќе се венчате ќе има помалку стрес

Прилагодувањето на друга личност е секогаш стресно и кога живеете заедно имате многу повеќе време да го запознаете партнерот, неговите навики, добрите и лошите страни и да се навикнете на него. Значи, замислете дека никогаш не сте живееле заедно пред да се омажите: полесно ќе дојде до сериозна криза што може да го загрози вашиот брак.

Зближете се и изградете посилна врска

Интимноста во врската е многу важна, особено во бракот. Не само во емоционална или сексуална смисла, постојат и други видови на интимност кои се подеднакво важни, како што се интелектуална, духовна, искуствена и волна.

На пример, волната интимност зборува за обврските кои двајца ги преземаат еден со друг: Ако одлучите заедно да купите куќа, автомобил или куче, тоа значи дека се обврзувате еден на друг. А вселувањето заедно претставува таков вид на интимност.

Причини против живеење заедно пред брак:

Другите луѓе можеби нема да го одобрат тоа

Секој има свое мислење за се. Повеќето луѓе ќе коментираат, без разлика дали ќе го побарате тоа или не. Покрај тоа, ќе ви биде тешко ако вашето семејство не ја одобри вашата одлука. Во екстремни околности, оваа одлука може да доведе до тоа да го изгубите контактот со вашите родители и/или пријатели. Значи, ова е нешто за што треба сериозно да размислите пред да одлучите да живеете заедно.

Недостигот од поддршка може да ја разниша вашата врска

Ако немате поддршка, тоа веројатно ќе влијае на вашата врска – и тоа не на подобро. Може да постои стрес и незадоволство во воздухот помеѓу вас двајца. Тоа може да биде изговорено или неизговорено, а можеби нема ни никаква врска со вас двајца конкретно, но работите однадвор може да доведат до конфликт.

Ќе заштедите пари, но тоа би можело да ја ослаби вашата врска

Кога сте слободни или едноставно живеете сами, имате целосна контрола врз финансиите. Кога ќе се преселите во заедничко домаќинство со вашиот партнер, тоа се менува, ќе ги делите трошоците. Ќе треба да донесете одлуки како што се како да плаќате кирија/хипотека или кој ќе плаќа за намирници и комунални услуги па можеби ќе се судрите со различни мислења за тоа. Се поставува и прашањето што и колку можете да потрошите сами, без договор со партнерот.

Дали заедничкото живеење пред брак навистина помага?

Иако повеќето луѓе сакаат конечен одговор на ова прашање, не постои точен одговор. Постарите студии од 1960-тите, 1970-тите и 1980-тите откриле дека паровите кои живееле заедно пред бракот имаат поголема веројатност да се разведат.

Меѓутоа, тогашниот заеднички живот не бил општествено прифатлив како што е денес. Неодамнешните студии не покажуваат сосема иста статистика, иако разликите не се големи.

Други истражувања сугерираат дека врз успехот на бракот не влијае само претходниот заеднички живот, туку и други детали, како што се возраста на партнерот, начинот на воспитување, очекувањата пред брак и слично.

Ве молиме пратете не и стиснете лајк:
onpost_follow